

Mitt i hjärtat av Campus Solna ligger Medicinska Föreningens kårhus som fungerat som kårens samlingsplats sedan 1954! Projektet Framtidens Kårhus tog ordentlig fart under 2017 och syftar till att vi vill göra en ömsint men genomgripande renovering av kårhuset och skapa en modern mötesplats för studenter, alumner, forskare och sjukvårdpersonal. Kårhuset ska utgöra ett nav för möten, nätverk och samarbeten inom områden som hälsa, sjukvård, medicinsk utbildning och life science.
Vi är övertygade om att ett välfungerande och inspirerande kårhus stärker gemenskap, ökar trivsel, bidrar till en bredare generell bildning och förbättrad inlärning. Detta medför i sin tur en bättre förberedd framtida personal inom sjukvård, myndigheter och industri. För att Karolinska Institutet (KI) fortsatt ska vara ett världsledande universitet och locka de bästa studenterna krävs ypperlig utbildning och utmärka studentlokaler. Där det sistnämnda är något som i dagsläget saknas.
Kårhuset ska vara den själva platsen för KI:s studenter! Projektet i sig drivs helt av Medicinska Föreningens medlemmar; studenter och alumner. Följ med oss i vårt arbete när vi utvecklar och skapar Framtidens Kår och Framtidens Kårhus – för framtidens hälsa.
”Framtidens Kårhus ska vara en viktig och känd mötesplats på KI Campus Solna, i den nya stadsdelen Hagastaden, tillsammans med andra verksamheter på KI, Karolinska Universitetssjukhuset och den närliggande life science-industrin.”
– Projektledare Anna Eklöf
Kåren
Studenter som examineras vid Karolinska Institutet blir yrkesverksamma främst inom hälso- och sjukvård, medicinsk forskning eller life-science industrin. På olika sätt bidrar de under sin kommande yrkesverksamma tid till att förverkliga visionen om att på ett avgörande sätt förbättra människors hälsa. Förutom att förvärva kunskaper, färdigheter och förhållningssätt av stor vikt för den framtida yrkesgärningen ger studieåren nya vänner, värdefulla kontakter och möjlighet att utveckla sociala förmågor. För många studenter utgör studentkåren, Medicinska Föreningen i Stockholm (MF), en naturlig och ytterst betydelsefull gemenskap. MF är Stockholms äldsta studentkår och KI:s största studentkår. Idag representerar MF cirka 9 300 studenter och doktorander. Mer än 4 000 studenter medverkar på något sätt varje termin i någon av alla aktiviteter och drygt 20 % (600 personer) av de betalande medlemmarna är ideellt och djupt engagerade i kårens olika verksamheter.
Kårhuset
I centrum för studentkåren finns MF:s kårhus där man huserat sedan 1954. Kårhuset är optimalt beläget på KI:s campusområde i Solna mellan Aula Medica och forskningslaboratoriet Biomedicum, ett stenkast från Nya Karolinska Solna (NKS) och den nya och växande stadsdelen Hagastaden. Läget ger en unik möjlighet att skapa ett modernt och levande nav i en intellektuell och kulturell miljö. Hit söker sig studenter, doktorander, lärare, forskare, alumner och andra för att ta del av och bidra till en aktiv och blomstrande akademisk miljö.
Kårhuset är en plats där studenter med olika studieinriktningar och geografisk härkomst kan träffas och engagera sig genom studentinflytande, studiebevakning och sociala, kulturella, intellektuella och andra intressespecifika aktiviteter. I kårhuset samlas man för gasquer, baler, dans, orkesterverksamhet, körsång och spex men även i olika diskussionsfora och intresseföreningar. Detta för att göra studietiden än mer värdefull och för att påverka frågor av betydelse för universitetet, sjukvården och samhället i stort. Dessutom bidrar kårverksamheten till att göra KI till ett nationellt och internationellt attraktivt och konkurrenskraftigt lärosäte.
MF:s uppdrag och mål
MF:s uppdrag och mål är att alla studenter under sin studietid ska må bra, både fysiskt och emotionellt. Genom att bidra till studenternas välmående bidrar MF i sin tur till framtida välmående arbetstagare vilket på sikt bidrar till förbättrad hälsa för alla. MF:s uppdrag är att dels övervaka alla utbildningar på KI och vara med i säkerställandet att de håller en hög standard. Dels att aktivt arbeta för alla studenters välmående, rättigheter, likabehandling, omhändertagande och utveckling – både kunskapsmässigt och studiesocialt.
Behov
Behovet av mer ändamålsenlig funktionalitet, uppfräschning och modernisering av kårhusets lokaler är mycket stort. Kårhusets skick gör det svårt att optimalt bedriva sin verksamhet. Omfattande ideellt engagemang och mycket tid går åt för underhåll av lokalerna, uppgifter som i framtiden främst skall skötas av sakkunniga. Under de senaste 10 åren har ett antal mindre åtgärder för energibesparing, uppfräschning av ytor och renoveringar av kök genomförts. Det är nu över 30 år sedan kårhuset i sin helhet genomgick en tillbyggnad och stor renovering med generöst stöd från bland andra Kjell och Märta Beijers Stiftelse. I samband med tillbyggnaden av MF:s aula som stod klar 1985 instiftades MF:s Kårhusstiftelse (KHS), grundat 1983, med syfte att förvalta, förvärva och underhålla kårhuset och är därmed ägare av huset. MF och KHS har i nuläget inte de ekonomiska resurserna för att genomföra den nödvändiga renoveringen. För att förverkliga en omfattande och professionell kårhusrenovering med moderna funktioner genomför MF därför en fundraisingkampanj med start 2018.
Syftet med Framtidens Kårhus är att öka möjligheterna att förverkliga MF:s övergripande syfte och stärka kårverksamheten genom att:
Som en del i projektet har MF anlitat ett projektledare, Anna Eklöf, sedan september 2017. Anna har en gedigen historia inom MF där hon bland annat var vice ordförande under 2010-2011. Hon examinerades från logopedprogrammet på Karolinska Institutet 2011 och har sedan dess jobbat runt om i Stockholm. När hon fick höra om projektet var det dock ett enkelt val att komma tillbaka till MF och driva projektet Framtidens Kårhus.
”Under mina år som engagerad i MF såg jag vilken skillnad kåren gör. Den skapar en öppen plats där alla kan mötas och ha utbyte av varandra. Både vad gäller gemensamma intressen så som sång eller dans till möjligheter att mötas över utbildningsgränserna och diskutera utbildningsfrågor. Studenterna har en mycket stor och viktig roll på ett Universitet, det får vi aldrig glömma. För mig var det en självklarhet att tacka ja till erbjudandet om att bli projektledare för Framtidens Kårhus. MF kommer för alltid ha en speciell plats i mitt hjärta och jag har alltid brunnit för studenternas rättigheter, välmående och enorma potential. Det här blir ytterligare ett sätt att visa det på.”
Medicinska Föreningens Kårhusstiftelse (KHS) grundades 1983 och dess uppgift är att främja studier, forskning, idrottsliga, sociala och kulturella ändamål. Stiftelsen äger, förvaltar och underhåller Medicinska Föreningens Kårhus på campus Solna och har ansvar för dess om- och tillbyggnationer. Projektet Framtidens Kårhus är ett projekt som startats under Kårhusstiftelsen.
Stiftelsen förvaltas av en styrelse, bestående av fem ledamöter jämte lika antal personliga suppleanter:
Ledamöter i Stiftelsen under 2019:
Ordförande:
Carl Johan Sundberg, MF:s Inspektor
Vice ordförande:
Daniel Holl, MF-ledamot (suppleant Alice Weréen)
Övriga ledamot:
Johan Hilm, MF-ledamot (suppleant Andrea Montano Montes)
Leif Karlsson, MF ordf. (suppleant Josefine Andersson)
Lennart Ilke, KI-ledamot
Kårhusstiftelsen har upprättat projektets Styrgrupp som ansvarar för utarbetande och uppdateringar av projektplanen, för projektets genomförande, samt att ge beredningsgrupperna sina respektive övergripande riktlinjer och uppdrag.
Styrgruppen består av:
Ordförande:
Carl Johan Sundberg, MF:s Inspektor, Prof. KI
Vice ordförande:
Mikael Runsiö, Alumn, sjukhusdirektör Södersjukhuset
Ledamot:
Magnus Huss, projektchef Akademiska Hus
Lennart Ilke, chef för KI Fastighetsavdelning
Marie-Louice Isacsson, AU-Chef KI
Anna Eklöf, Projektledare, alumn
Daniel Holl, Projektassistent, phd-student KI
Leif Karlsson, MF ordf. 2019
Josefine Andersson, MF vice ordf. 2019
Victor Svedberg, Förvaltningsutskottets ordförande 2019
Ständigt adjungerade:
Sune Hemmingsson, APV-konsult/teknisk konsult
Samtliga i FKH-teamet
FKH-Temaet är projektets arbetsgrupp. De arbetar på KHS, Styrgruppen och projektledarens direktiv. De tar fram strategier för projektet att jobba utifrån och ser till att en förankring av arbetet även sker till MF:s ledning. Teamet har ett nära samarbete med KI, bland annat Development Office, Alumni Office och kommunikationsavdeldningen. De har även kontakt med donatorer, stiftelser och alumner. Teamet har även en nära kontakt med alla de övriga MF-medlemmar och övriga som engagerat och engagerar sig i projektet.
FKH-Teamet består av:
Ordförande:
Anna Eklöf, Projektledare (alumn)
Vice Ordförande:
Carl Johan Sundberg, (MF Inspektor, Prof. KI)
Ledamot:
Daniel Holl, projektassistent – renoveringsprocessen (phd-student)
Anton Hoffman, projektassistent – alumner (student)
Frode Dinkelspiel, projektassistent – filantropi (student)
Matilda Kjellander, projektassistent – stiftelser (phd-student)
Micaela Gonzalez, projektassistent – event och filantropi (student)
Jessice Härtell, projektassistent – hemsida/pr (student)
Anne Östholm, kontaktperson fkh/MF styrelse (student)
Medicinska Föreningen är Karolinska Institutets största studentkår och representerar ca 9300 studenter och doktorander. I centrum för kåren står kårhuset optimalt beläget mitt på KI Campus Solna, i anslutning till Aula Medica, Biomedicum, Nya Karolinska Sjukhuset och Hagastaden. Kårhuset är i dagsläget i mycket dåligt skick och det är över 30 år sedan en större upprustning skedde. Då skedde en tillbyggnad av aulan som än idag är en stor del av kårhuset. Under åren har underhåll skett men inte alls i den utsträckning som huset behöver och i dagsläget är kårhuset i stort behov av upprustning.
Projektet Framtidens Kårhus ska skapa ett inspirerande kårhus där våra studenter kan lägga sin kraft på kårverksamhet och utbyte av kunskap istället för underhåll av lokalerna. Kårhuset skapar en plattform där studenter från olika kulturer och geografisk härkomst kan samlas för att bygga kunskap, nätverk och tankar om internationella och interprofessionella samarbeten.
Vi ser en möjlighet att vårt kårhus kommer bli ett nav där studenter kan mötas i olika typer av kårverksamhet. Med ett upprustat kårhus kommer vi kunna erbjuda en inspirerande miljö för möten av studenter, forskare, lärare och alumner mitt i hjärtat av Campus Solna.
När Kårhuset genomgick tillbyggnaden under 1980-talet gjordes detta med generöst stöd från bland andra Kjell och Märta Beijers Stiftelse. MF har i dagsläget inte möjlighet att finansiera den omfattning av renovering som krävs på egen hand utan kommer även denna gång behöva externt stöd. Därför inleddes en fundraisingkampanj under 2018 för Framtidens Kårhus. Projektet fick under 2018 sin första stora privata donation från The Hans and Barbara Bergstrom Foundation.
Kontakta gärna projektledare Anna Eklöf per mejl eller telefon eller genom att skicka ett meddelande via formuläret.
Projektledare Anna Eklöf
[email protected]
073 – 616 86 44
Medicinska Föreningen i Stockholm är Karolinska Institutets största studentkår. MF övervakar alla utbildningar på KI och säkerställer att de håller en hög standard och att samtliga studenter blir väl omhändertagna.
08 – 524 830 79
[email protected]
Medicinska Föreningens kårhus
Nobels väg 10
171 65 Solna
Kårexpeditionens öppettider:
Måndag kl. 12:00 – 17:00
Tisdag stängt
Onsdag kl. 09:00 – 14:00
Torsdag stängt
Fredag kl. 09:00 – 14:00
Zanderska Huset, entréplan
Alfred Nobels Allé 23
141 89 Huddinge
Kårexpeditionens öppettider:
Torsdag kl. 09:00 – 14:00